13.03.20.

Opuštajući rituali za miran dječji san i vedar dan

Zamislite sljedeći prizor: nakon napornog dana, udobmo zavaljeni u naslonjač, uživate u večernjem ugođaju i ispijate čašu vina dok vaša djeca mirno spavaju u drugoj sobi. I naravno, sve to nakon iznimno ugodnog i opuštenog odlaska u krevet bez imalo žurbe, stresa ili maratonskih uspavljivanja. Ako ste jedni od onih kojima ovaj prizor nalikuje na nešto što se viđa samo u bajkama, pročitajte što vam može pomoći da ovu bajku pretvorite u svoju stvarnost.

Uspostavljanje predvidive i konzistentne rutine spavanja od velike je važnosti za djecu i roditelje. Međutim, u suvremenom tempu života odrasli sve češće ispraćaju djecu na spavanje u stresu i žurbi jer, premoreni od svakodnevnih obaveza, nastoje uloviti bar koji trenutak mira za sebe. Ono što roditeljima često promiče je činjenica da rituali prije spavanja mogu biti snažan i moćan trenutak povezivanja s djecom, onaj trenutak u danu kad se djeci mogu u potpunosti posvetiti i time ispuniti zajedničku potrebu za nježnošću, bliskošću i razumijevanjem. Osim što djeci mogu pomoći da lakše usnu, rituali prije spavanja mogu i roditeljima samima pomoći da se opuste, otpuste neke brige i umire svoj um. Kada zajedničke trenutke prije spavanja provedete s djecom u potpunoj posvećenosti i prisutnosti, možda ćete otkriti ljepotu i mir koji oni nose i započeti u njima uživati. Uobičajeni riutali prije spavanja uključuju kupanje, čitanje priče, pjevanje uspavanki, a mi vam donosimo nekoliko lijepih povezujućih aktivnosti koji vama i vašim mališanima mogu uljepšati odlazak na počinak.

NJEGUJUĆE AKTIVNOSTI
Njegujuće aktivnosti umiruju dijete, osnažuju njegov osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja, jačaju privrženost između djeteta i roditelja te pomažu djetetu da se osjeća voljeno i sigurno. Evo nekoliko aktivnosti koje su toliko jednostavne i ne zahtijevaju nikakvu pripremu pa ih možete lako isprobati s djecom prije odlaska na počinak.

MAZANJE KREMICOM
Uzmete djetetove ruke pa ih milujte i mažite kremicom ili, ako dijete ne voli kremu, pretvarajte se da imate magični losion. Tražite po njihovim rukicama „črčke“ koje treba namazati i pritom se djeci obraćajte nježnim glasom. Na kraju im možete izmasirati rukice ili bilo koji dio tijela koji žele.

FACE PAINTING
Svojim prstom nacrtajte na djetetovim obrazima srce, cvijet, brkove i bradu. Možete uzeti i dječju kremicu pa će biti još zabavnije. Stavite malo kreme na svoj nos pa njime ostavljajte bijele tragove po djetetovom licu i obrnuto, dijete može svojim nosićem ostavljati tragove po vašem licu.
Na kraju prstom lagano prelazite po djetetovom licu i nježno govorite: „Ovo su tvoji slatki obraščići, ovo je tvoj medeni nosić, tvoje divne oči, tvoje dražesne obrve… Neka se dijete osjeća posebno dok mu izgovarate ove riječi pune ljubavi! Ovo je predivan uvod u spavanje i divan način da djetetu poželite laku noć.

POVEZUJUĆE PJESMICE
Uspavanke imaju lagani, ljuljajući tempo što olakšava uspavljivanje. Pomažu djeci da se opuste i razvijaju im ljubav prema glazbi. Na melodiju poznate dječje pjesmice „Blistaj, blistaj, zvijezdo mala“ otpjevajte malo drugačiju uspavanku:
Blistaj, blistaj dijete moje,
baš su lijepe oči tvoje,
sva si divna, ti to znaj // sav si divan, ti to znaj
sada meni pusu daj.
Dok pjevate pjesmicu, zagrlite dijete, ljuljajte se i uživajte.

MEDITACIJA ZA LAKU NOĆ
Dijete je tijekom dana doživjelo puno toga i često nije lako umiriti nemiran dječji um. Meditacija je divna tehnika koja može pomoći djeci da se smire i lakše utonu u san. Na You Tube kanalu „Vježbaonica sreće“ ima nekoliko meditacija i terapeutskih priča namijenjenih djeci, a najnovija meditacija „Noćna krijesnica“ upravo pomaže djeci da se oslobode straha od mraka ili drugih neugodnih misli vezanih uz odlazak na spavanje.
Osim ovih postoje još mnogi divni rituali koje možete i sami osmisliti i tako uljepšati odlazak na spavanje svojoj djeci. I kad nemate puno vremena, vrijedi odvojiti nekoliko trenutaka i provesti ih s djecom prije odlaska na počinak, jer ovakvi mali rituali puni nježnosti, oplemenjeni vašom potpunom prisutnošću, djetetu će značiti neizmjerno puno. Osim toga i vi ćete se kao roditelji osjećati puno ispunjenije i zadovoljnije i tko zna, možda će bajka s početka ovog članka postati upravo vaša stvarnost.

Tihana Lipovec Fraculj, edukatorica u „Vježbaonici sreće“