Novosti

  • Pratite nas i na:

PREDAVANJE I RADIONICA „S POUZDANJEM U VRTIĆ“

Datum: 11. 08. 2018. Autor: Košnica

Od terapeutskih bajki i priča, preko malih rituala ljubavi do sretnog dječjeg srca

Nekim mališanima bliži se prvi dan polaska u vrtić. Velik je to trenutak u njihovim malim životima. Nekoj djeci to iskustvo prođe bezbolno, dok senzibilnijoj djeci ova promjena može predstavljati veliki stres. Iz tjedna u tjedan djeca se mogu boriti s osjećajima tuge, bijesa i straha zbog razdvajanja. Međutim, često nam je fokus samo na emocijama koje djeca proživljavaju zbog polaska u vrtić, a većina se roditelja i sami vrlo teško nose s adaptacijom na vrtić i itekako je važno prepoznati i iscijeliti vlastite emocije i strahove koji roditelje opterećuju.

Neka od pitanja koja ćemo prolaziti u uvodnom predavanju bit će:
Kako pripremiti sebe i dijete za polazak u vrtić? Kako se nositi s dječjim strahom i tugom? Kako zadržati smirenost? Kako se najbezbolnije odvojiti od djeteta u vrtiću? Kako zadržati povjerenje djeteta?

Nakon uvodnog predavanja koje će roditeljima omogućiti bolje razumijevanje dječjih potreba i važnih preduvjeta za njihov emocionalni i psihološki razvoj, slijedi dvosatna radionica na kojoj će voditeljica predstaviti nekoliko terapeutskih bajki i priča koje obrađuju temu odvajanja i polaska u vrtić. Roditelji će dobiti obrazac prema kojem svome djetetu mogu osmisliti strukturiranu igru lutkama koja djeci može pomoći osnažiti osjećaj sigurnosti, vratiti osjećaj normalnosti i rutine nakon polaska u vrtić. Osim terapeutskih priča, voditeljica će roditeljima predstaviti i autorske pjesmice i igre zvane darovi prisutnosti koje, ako se svakodnevno izvode s djecom, povećavaju osjećaj sigurnosti, ljubavi i duboke povezanosti te samim time i povećavaju spremnost djeteta na suradnju. Darovi prisutnosti pune mala dječja srca pouzdanjem i ljubavlju koja će biti njihovo sigurno utočiste i kada mi nismo tu.

Cijena predavanja i radionice: 250 kn, za roditeljski par 350 kn.

Prijave u inbox, mail: info@kosnica.hr ili mob: 098 817 305.

U stankama se nudi osvježenje, a svaki polaznik dobit će skriptu s najvažnijim dijelovima iz uvodnog predavanja te predlošcima priča i pjesmica koje će se obrađivati.

Voditeljica radionica je Tihana Lipovec Fraculj (1980.), diplomirala kroatistiku, komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađala brojne kazališne, lutkarske i glumačke radionice i seminare, a od 2000. godine vodi dramske radionice za djecu i mlade. Niz godina radila je kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama te bila glavna urednica dječjeg časopisa „Bambbino“. Piše dječje bajke, priče, pjesmice i igrokaze te sinkronizira crtane filmove. Osniva 2011. godine Kreativni centar „Košnica“ s ciljem poticanja kreativnog razvoja djece predškolske i školske dobi s posebnim naglaskom na dramski odgoj. Drži razne dramske edukacije namijenjene učiteljima, odgojiteljima i svima koji rade s djecom i mladima. Završila edukaciju „ Primjena Terapije igrom u vrtićkom okruženju“ te zajedno s kolegicom Tamarom Vučković radi na programu „Vježbaonica sreće” u sklopu kojeg organizira radionice, predavanja i edukacije na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja.